Klara Strand Waterfront

>

Höghus längs Klara Strand: Grupparbete i stadsbyggnad från förra året. Vi fick mycket skit för att vi argumenterade för ett ekonomiskt lönsamt förslag. När man tittar på det som byggs just nu ser det ut som att vi hamnade ganska nära verkligheten. Projektet marknadsförs till och med som Stockholm Waterfront.

Jag köper verkligen inte argumentet att Stocholms skyline ska bevaras. Vad spelar en skyline för roll? Den kan vara med på vykort ibland, och man kan titta på den någon gång när man står på en kulle. Syftet med en stad är väl för fan inte att bygga något slags tavla som man kan titta på? Syftet med en stad är att människor ska ha någonstans att bo och leva, och att det ska vara ett bra ställe att göra det på. Stockholm är inte på något sätt bättre än New York för att vår skyline består av kyrktorn som sticker upp ovanför femvåningshus. Men av någon anledning används det som ett argument i debatten. Det som är problemet med höga hus är istället att de kan göra gatorna mörka. Alltså måste man använda intrappningar och något slags regelsystem. Ljusproblemet blir genast mindre när man bygger nära en öppen vattenyta, som vid Klara Strand, den öppna ytan garanterar mycket ljus. Klara strand är kanske det bästa stället i Stockholm att bygga högt på.