3Dprogram

>Det känns som en bra idé att lära sig något 3Dprogram. Frågan är vilket? Jag har tittat på lite olika kanditater, tänkte dela med mig av erfarenheter hittills:

I) 3d studio max. Välkänt, går säkert att göra vad som helst i det bara man kan det. Görs av Autodesk, samma som gör Autocad. Inte gratis.

II) Maya. Jättebra rykte, bättre än 3d studio max. Brukade vara 3d studio max’s främsta konkurrent, men nyligen uppköpt av Autodesk. Nu äger samma bolag de två största programmen. Gör Maya svårare att satsa på. Inte gratis.

III) Blender. Open source och gratis. Spännande användargränssnitt, tar ett tag att lära sig men mycket tacksamt. Bra animationsmöjligheter inbyggda, har gjorts långfilmer i. Jättebra community.

IV) XSI. Ingen information. Tror att det används för professionella filmeffekter. Absolut inte gratis.

V) Google Sketchup. Skönt användargränssnitt, enkelt att lära sig. Inga lampor, så det går inte att styra ljuset. Inkluderar något som heter Google Layout som skulle kunna vara bra för presentationer. Gratisversionen har det mesta.

VI) Rhino. Det som skolan ger kurser i och som finns på skolans datorer. Ganska likt autocad i grunden, exakta verktyg. Ingen inbyggd animation men finns plugin. Inte gratis men billigare.

VII) Autocad. Autocad som är standard för 2d har börjat lägga till 3d. Osäker på hur bra det funkar. Kan vara en fördel att använda samma program för 2d och 3d.