Teman i P2

>Projekt två är klart. 100 personer gjorde varsitt förslag på samma uppgift: en tillbyggnad till arkitekthögskolan. Vissa saker återkommer i påfallande många förslag, till exempel gröna tak. Också att ta bort garaget under skolan, att göra något på skolans tak, att täcka över vägen bakom skolan är populärt. Den ultimata tillbyggnaden borde göra alla de här populäraste sakerna. Så många som studerat samma problem har kommit fram till de här grejerna: de måste vara bra. Gruppen är klok.

Jämför med “prediction markets” som börjat användas inom statistiken. En relativt liten grupp personer (>20 st) får handla med “aktier” som förutsäger olika utfall, t.ex. av ett riksdagsval. Några aktier ger utdelning om de borgerliga vinner, några om vänstern vinner. I slutändan ger aktierna utdelning beroende på hur valet går på riktigt, men innan det är avgjort så måste deltagarna chansa, och sätta priser på aktierna beroende på hur de tror att det ska gå. Det visar sig att priserna på aktierna är en mycket bra indikation på hur det verkligen går, ofta bättre än vanliga opinionsundersökningar. Gruppen är klok.