Om navigation

Satt en eftermiddag för en dag sedan och pratade med två vänner över en kopp kaffe. Vi kom in på fiskare i olika länder. De navigerar olika. I-landsfiskarna använder gps, sjökort, sextant, kompass. U-landsfiskarna använder landmärken, känsla. Allt enligt någon bok. Enligt samma bok kan i-landsfiskarna berätta hur de har navigerat till en viss punkt och ulandsfiskarna kan det inte. Berätta alltså. Exakt hur de kommit dit.

Jag vet inte om det är sant, själv tycker jag att jag kan berätta vad jag gjort även när jag gått på känsla. T.ex. “först gick jag mot det stora trädet, följde nerförsbacken”. “Sedan började det bli jobbigt med den kalla vinden från vänster så jag tog stigen på andra sidan kullen”. Men visst finns det saker man gjort på känsla som är svårt, eller i alla fall tar ansträngning, att verbalisera i efterhand. När man är i flow – spelar starcraft, eller klättrar bra, eller skissar ett hus med limpistol och wellpapp.

För två veckar sen var jag i Gaborone, huvudstaden i Botswana. Jag ville ta en taxi. Så jag ringde taxibolaget och beställde en taxi – till min adress, till en viss tid. Varken taxibolagets högkvarter eller taxichauffören själv använde kartor. De ville ha en annan typ av beskrivning. En beskrivning som jag inte kunde ge. Jag var ny i staden och hade bara en karta framför mig. Jag försökte med större gator, korsningar, men det gick inte. Till slut hade taxichauffören kommit fram till en kyrka i närheten av mig. Hon ringde och jag försökte säga vilken gata som ledde fram sista vägen. Det gick inte. Istället gick jag till kyrkan. Och sprang på en annan taxi på vägen. Visade den nya taxichauffören vart jag skulle på min karta som jag hade med mig. Han tittade en stund på kartan med tom blick. Sedan frågade han -Är det när Lolepolole road? -Ja. Sedan ringde han upp någon och fick en verbal vägbeskrivning som jag inte förstod som ledde oss nästan hela vägen fram. Jag fick guida honom sista biten.

Efter ett tag började det sjunka in att “nej, taxichaufförerna är inte helt inkompetenta, det är inte det att de inte har råd med kartor, de navigerar på något helt annat sätt som jag inte förstår”. Jag kan iofs tycka att en karta borde ge en enorm fördel till en taxichaufför. Men troligen har inte resten av deras kunder kartor heller, så what the fuck.

Över till något annat jag läste för ett tag sen: det finns ett folk som inte använder höger eller vänster. Istället använder de väderstreck. Hela tiden. Man skulle t.ex. säga “kan du skicka den södra tallriken?”. De behöver aldrig fråga “menar du min vänster eller din?”. Ett objektivt referenssystem. Tydligen är de mycket bra på att hålla reda på väderstrecken, även inomhus efter några svängar.

En satellit håller sig flygande genom att ha så hög fart framåt att jorden hinner krökas undan i samma takt som satelliten faller.