Arkitektens plikt

Arkitektens första plikt är att ge människor en torr, varm och säker plats att vara på. Att använda sin långa tid av studier, sin skissteknik och bra dataprogram för att göra detta på ett bättre sätt än en lekman kan göra. Bättre planerat och smartare konstruerat.

Arkitektens plikt är inte att vara originell, att försvåra för konstruktören eller att få fram snygga husfoton. Gör en rendering eller måla en tavla om det är bilderna som är intressanta! Arkitektens plikt är att se till så att de liv som under 100 år kommer att påverkas av hens ritningar, blir bättre än de skulle varit utan henom. Allt ifrån att det unga paret som lånar till ett hus inte måste jobba övertid för att betala räntan till att den första kyssen på balkongen inte störs av grannlägenhetens vardagsrumsfönster.

Om det blir för dyrt, säg det. Ta med ventilationsrören i beräkningen. Gör människor lyckliga.

På samma sätt som en partikelfysiker utforskar naturens lagar ska vi utforska hur människor påverkas av en stadsplan – så att vi kan uppnå de effekter vi vill när vi bygger stad. Det spelar igen roll ifall det “känns bra”. Det som spelar roll är ifall det fungerar.