Arkitektens riktiga roll

>Hej.

Vad gör en arkitekt? Steg 1: ritar hus. Ok så han bestämmer hur huset ska se ut. Hur bestämmer man det? Taket ska hålla torrt, väggarna ska hålla tyst. Steg 2: Huset ska passa bra att leva i. Rummen ska sitta ihop, köket med vardagsrummet, sovrummen med korridoren. Anpassat. Efter ett visst sätt att leva. Kärnfamiljen, säger de korrekta feministerna snabbt. Javisst. Kärnfamiljen har visat sig överlägset hållbar och formar de flesta hus.

Så en arkitekt kommer in, ser att familjen som ska bo i huset är en kärnfamilj, och ritar ett sovrum plus två små sovrum för barnen. Om arkitekten är skarpsynt och ser att föräldrarna snart ska skilja sig så ritar han plats för en extra stor soffa där pappa kan sova under övergångsperioden. Och extra ljudisolering till barnen.

För att rita ett perfekt hus måsta man ha en klar idé om vad som är ett bra sätt att leva. Det finns inte ett hus som passar alla. Man måste bestämma sig. Man kan försöka göra vad kunden säger att hon vill ha. Man kan göra det som den västerländska kulturen säger är bäst för kunden (öppen planlösning med köksö). Man kan försöka göra vad man tror skulle vara bäst för kunden. Det börjar bli mer intressant. Det bästa för kunden kanske är att inte bygga ett hus utan att köpa en lägenhet istället. Eller att flytta till Afrika ett år. Man måste vara psykolog. Bedöma kundens självinsikt. Bedöma sin egen brist på översikt.